top of page

Mathilde Wantenaar

23 maart première in Het Concertgebouw, AmsterdamDe jonge componiste Mathilde Wantenaar schrijft een nieuw werk voor het Groot Omroepkoor. Verder: Sofia Goebaidoelina’s bijna-geestelijke Sonnengesang en sacrale muziek van Tsjaikovski.


Koorwerken van Goebaidoelina en Tsjaikovski In 1997 componeerde Sofia Goebaidoelina, nestrix van de moderne Russische muziek, een nieuw werk voor Mstislav Rostropovitsj die dat jaar zijn zeventigste verjaardag vierde. Sonnengesang, naar een gedicht van Franciscus van Assisi, is een meditatie op de schepping, het leven en de dood. Hoger klankkleuronderzoek voor cello solo gaat in de partituur een spiritueel verbond aan met ingenieuze koorpassages, waarin Goebaidoelina hoorbaar teruggrijpt op orthodoxe kerkgezangen. Ook Tsjaikovski putte uit de Slavische kerkmuziek toen hij in 1885 zijn Negen geestelijke stukken schreef. Het resultaat: tijdloze, statige schoonheid voor koor a capella.

Nieuw opdrachtwerk van Mathilde Wantenaar De jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar maakte op het Opera Forward Festival van 2016 indruk met haar kameropera Personar, waarin het koor een grote rol speelt. Met een gloednieuw werk voor het Groot Omroepkoor maakt Wantenaar haar debuut in de NTR ZaterdagMatinee.

Comentarios


Mathilde_PCC_VGilstPhotography_2 Lage kw
bottom of page