top of page

Mathilde Wantenaar

Brodsky Quartet & Virpi Räisänen première 'Ich hatte viel Bekümmernis: Hier ist ja lauter Nacht'

Bij het Brodsky Quartet kun je rekenen op uitgekiende en verrassende programma's. Donderdag 19 mei (in Nijmegen) en Zaterdag 21 mei (in Amsterdam) bundelen ze hun krachten met de Finse mezzosopraan Virpi Räisänen en brengen ze werk van Respighi, Sjostakovitsj en Wantenaar.

De Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek zou in 2020 haar 70-jarig jubileum vieren. Nu we eindelijk weer in de concertzaal van live muziek kunnen genieten wordt er alsnog een feestje gevierd met een concert door het wereldvermaarde Brodsky Quartet en mezzo-sopraan Virpi Räisänen. Zij brengen o.a. een gloednieuwe compositie in prachtig neoklassiek van Mathilde Wantenaar ten gehore. De Nederlandse componiste doet al enige jaren ferm van zich spreken met inventieve composities, die ook een breed publiek aanspreken. Haar compositie ‘Seufzer’ bijvoorbeeld, geschreven voor sopraan Johannette Zomer in het kader van haar project ‘Bach2Ways’ werd uitgebreid besproken in het radioprogramma ‘De Schatkamer’ door (destijds) Componist des Vaderlands Willem Jeths. In het strijkkwartet van vanavond beroert zij opnieuw deze thematiek van angst en radeloosheid die spreekt uit de tekst van Bachs 21e cantate. Op tweederde van het stuk kregen noten van ‘Seufzer’ weer een plaatsje. ”Er is sprake van een soort schaduw-barok” vertelt de componiste desgevraagd “er zijn barok-achtige passages, maar ook vrijere die je a-tonaal zou kunnen noemen. Sommige passages zijn juist heel zacht en tonaal, zoals op het eind bij de woorden ‘Erfreue Dich Seele’, maar dit wordt ruw afgebroken.

De muziek wordt kaler, de adem stokt als het ware en wat overblijft, is pure beklemming en radeloosheid: ‘Hier ist ja lauter Nacht.’


Ga naar de agenda voor tickets en meer informatie.Comentarios


Mathilde_PCC_VGilstPhotography_2 Lage kw
bottom of page