top of page

Mathilde Wantenaar

‘DE KREKEL ZINGT: ‘MET MUZIEK KUN JE ALLES MAKEN’’ – IN GESPREK MET MATHILDE WANTENAAR


De ster van de jonge componist Mathilde Wantenaar rijst snel. In 2013 werkte ze mee aan het project Boom|Amsterdam is een opera, twee jaar later schreef ze de mini-opera personar voor de eerste editie van het Opera Forward Festival. Op 18 maart beleeft haar familieopera Een lied voor de maan zijn wereldpremière, als afsluiting van de vijfde aflevering van dit festival.


[...]


‘Het werk van Toon Tellegen kende ik al langer, mijn ouders lazen het wel eens voor toen ik klein was en ik geniet nog altijd van zijn verhalen; af en toe lees ik ze voor aan mijn vriend voor we gaan slapen. Tijdens een periode dat ik er op het conservatorium flink doorheen zat heb ik de bundel Misschien wisten zij alles in één ruk uitgelezen. De verhalen zijn tegelijkertijd troostend, opbeurend, wonderlijk en vooral erg mooi. Ze tilden me uit boven mijn verdriet en maakten me rustig.’


‘Het boek Een lied voor de maan kende ik nog niet en toen ik het doorlas werd ik meteen geraakt. Het sprak me aan dat Tellegen thema’s aansnijdt als eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Ik vind het extra mooi dat muziek er een centrale rol in speelt, ideaal voor een opera. De Mol, het hoofdpersonage, maakt een echte ontwikkeling door. In het begin is hij wat verlegen en onzeker, maar uiteindelijk kruipt hij dankzij de muziek uit zijn schulp, maakt vrienden en trekt de wijde wereld in.’


[...]


‘Het mooie is dat het verhaal uitstekend te volgen is voor kinderen, maar tegelijkertijd zoveel filosofische diepgang heeft dat het ook interessant is voor volwassen. De Krekel zingt: ‘Met muziek kun je alles maken’. Dat is voor mij de kern van deze opera.’


Comments


Mathilde_PCC_VGilstPhotography_2 Lage kw
bottom of page