top of page

Mathilde Wantenaar

Rotterdams Philharmonisch Orkest première: Meander


Photo: © Guido Pijper

Het laatste werk van Rachmaninoff, de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj’ Tweede pianoconcert en de betoverende wereld van Mathilde Wantenaar. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt het moeiteloos bij elkaar.


Nieuw werk van Wantenaar: Meander

Mathilde Wantenaar voelde dat ze iets wilde schrijven dat zou stromen. Ze kwam uit bij de rivier. Wat haar daaraan fascineert is de grote min of meer constante vorm die meanderend maar heel langzaam verschuift, terwijl het water in de rivier eindeloos doorstroomt. 'Ik voelde me geïnspireerd door de geleidelijk toenemende kracht van de stroming die uiteindelijk barst in de meanderdoorbraak. Dat is de vorm van het stuk geworden.'


De klinkende biografie van Rachmaninoff

Met zijn Symfonische dansen uit 1940 schreef Sergej Rachmaninoff niet alleen een klinkende biografie, maar ook een even bezorgd als zorgeloos laatste werk. Dies irae staat naast jazzinvloeden, citaten uit eigen werk klinken naast wonderschone nieuwe orkestraties. Het nieuwe werk Meander van Mathilde Wantenaar vormt de perfecte inleiding op dit wonderschone werk van de getourmenteerde Rus.


De jazzy swing van Sjostakovitsj

Ook Dmitri Sjostakovitsj volgt in zijn Tweede pianoconcert uit 1957 mildere en lichtvoetigere wegen dan we van de componist gewend zijn. Slechts in het meesterlijke Andante slaat hij een serieuzere toon aan. Sjostakovitsj componeerde het werk als een afstudeerproject voor zijn zoon, die het tijdens zijn eindexamen piano speelde. Vooral de hoekdelen, die op het lijf geschreven lijken van pianofenomeen Yuja Wang, vereisen een welhaast jazzy swing van het symfonieorkest.

 

Concerten

30 September, 20:15, De Doelen, Rotterdam 1 October, 20:15, De Doelen, Rotterdam 2 October, 14:15, Concertgebouw, Amsterdam 3 October, 14:15, De Doelen, Rotterdam


Ga voor meer informatie en tickets naar de agenda.

 


Commenti


Mathilde_PCC_VGilstPhotography_2 Lage kw
bottom of page